Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 21 жовтня

  • Категорія:
  • Новини

21 жовтня у різні роки у світі відбулися такі події:

1056 – дияконом Григорієм розпочато написання однієї із найдавніших збережених до нашого часу східнослов’янських рукописних книг “”Остромирове Євангеліє””, яку було завершено у травні 1057 року (967 років);

1520 – мореплавець Фернан Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами, названу згодом його іменем (503 роки);

1833 – народився Альфред Нобель, шведський хімік, винахідник динаміту, засновник Нобелівських премій (190 років);

1923 – народився Петро Ключко, вчений, аграрій, селекціонер (100 років);

1950 – набрали чинності Женевські конвенції про захист жертв війни (73 роки);

1964 – помер Григорій Верьовка, український композитор, художній керівник і головний диригент Державного українського народного хору (59 років).

Цікаве про Дніпро:

У 1672 році народився Пилип Орлик, Гетьман Війська Запорізького, співрозробник першої української Конституції “Пакти та Конституція прав і вольностей Війська Запорізького”, головною ідеєю якої була повна незалежність України від Польщі та Росії. На його честь названо один із проспектів Дніпра (351 рік).

У 1878 році народився Володимир Пічета, всесвітньо відомий вчений, історик, славіст, перший ректор Білоруського державного університету, академік Академії наук СРСР. Автор понад п’ятсот наукових праць з історії східних, західних і південних слов’ян. З вересня 1903 року до вересня 1905 року перебував у Катеринославі, де почалася його активна наукова та громадська діяльність, був активним членом Вченої архівної комісії. Вчений викладав історію та словесність у Вищому комерційному училищі, жіночій, а згодом і чоловічій гімназіях. У 1904 році у катеринославській друкарні вийшла його книга “Падіння кріпосного права в Росії” (145 років).

У 1915 році освячено будівлю Дослідної станції із дослідження та добування вітчизняного йоду з морських водоростей під керівництвом професора Л. В. Писаржевського. Лабораторія розташовувалася у будівлі Феодосійських казарм (нині – територія Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ на просп. Гагаріна). Будівля колишньої лабораторії з виробництва йоду не вціліла (108 років).

У 2021 році помер Іван Шулик (с. Петриківка Дніпропетровської області), дніпровський театральний художник, сценограф, член Спілки художників СРСР, член Спілки художників України, громадський та політичний діяч, дисидент, ветеран Народного Руху України, активіст проукраїнського руху у Дніпрі, Почесний громадянин міста. Закінчив Дніпропетровське державне художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж). Працював над оформленням книг для видавництва “Промінь”, художником на обласному телебаченні, разом із тим активно співпрацював із театрами міста. У 1978-1991 роках був головним художником у театрах Дніпра. У 1992-1995 роках працював у Дніпропетровській державній адміністрації керівником відділу з національно-культурних питань, керівником сектору оргвідділу, радником з громадсько-політичних питань. У 2004-2006 роках був начальником Управління культури та туризму при Дніпропетровській ОДА. У 1991 році встановлював перший синьо-жовтий прапор у місті й голодував під міською радою, вимагаючи припинити переслідування проукраїнських організацій. У 2004 році був активним учасником подій Майдану та у 2013-2014 роках – Революції Гідності (2 роки).

21 жовтня у світі відзначають:

·       День працівників целюлозно-паперової промисловості України (третя субота жовтня);

·       Всесвітній день йододефіциту.

Сьогодні у Ґранд-Гарборі (Мальта) стартує Міжнародна вітрильна регата 50th Rolex Middle Sea Race за участю українських спортсменів-фронтовиків. Триватиме 176 днів

Про цікаві події в Україні:

– у Києві відкривається 52-ий міжнародний кінофестиваль “Молодість”, триватиме до 28 жовтня;

– у Винниках (Львівська область) відбудеться форум Інновацій та можливостей “Україна Майбутнього” 2.0;

– у Києві в Національному палаці мистецтв Україна вистава “VIRSKY. Легендарне шоу”.

Культурний променад у Дніпрі на 21 жовтня:  

– у Дніпровському академічному театрі драми і комедії  вистава “Енканто”;

– у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету опера  “Травіата”;

– у Дніпровському будинку мистецтв концерт для всієї родини “Етно Шоу”;

– у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана джазовий концерт DNIPRO BIG BAND “Jazz trumpet Dennis Adu” у рамках проєкту “Філармонія джазу”.

За народними повір’ями:

·       Якщо хмари низько пливуть, то будуть морози.

·       Якщо до цього дня з берези не опало все листя, то сніг випаде пізно.

·       Якщо навколо сонця з’являється туманний ореол, то найближчими днями буде суха і ясна погода.

·       Зірки яскраво сяють – до хорошої погоди, тьмяніють – до негоди.

Сьогодні не можна розмовляти за пусте, байдикувати.

Слідкуйте за подіями в наших групах