Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 23 грудня

  • Категорія:
  • Новини

23 грудня у різні роки у світі відбулися такі події:

– 1846 – засновано братами Джорджем і Майклом Боїнґами компанію з випуску велосипедів, яка нині займається авіабудуванням і авіаперевезеннями Boeing Commercial Airplanes (177 років);

– 1873 – засновано Наукове товариство імені Шевченка (150 років);

– 1888 – у місті Арлі голландський художник Вінсент ван Гог розсварився із Полем Гогеном і під час словесної сутички вихопив бритву, але вчасно стримався і зопалу відрізав собі частину вуха (135 років);

– 1903 – народився Микола Крупський, вчений, ґрунтознавець, розробив методи визначення активності іонів у ґрунтах як засіб контролю за живленням рослин (120 років);

– 1907 – помер П’єр Жуль Сезар Жансен, французький астроном, який першим знайшов новий хімічний елемент гелій на Сонці (116 років);

– 1924 – народився Михайло Водяной (Вассерман), артист оперети, народний артист СРСР, конферансьє, театральний режисер, актор кіно, керівник Одеського театру музичної комедії, що тепер названий на його честь (99 років);

– 1947 – продемонстровано вченими Вільямом Шоклі, Волтерем Браттейном і Джоном Бардіном роботу напівпровідникового підсилювача-тріода на основі кристалу германію, який згодом отримав назву транзистор (76 років);

1986 – завершивши перший у світі безпосадковий і бездозаправний обліт земної кулі, коли на авіабазі ВПС США “Едвардз” у Каліфорнії приземлився після дев’яти днів і чотирьох хвилин неперервного польоту експериментальний літак “Voyager”, пілотований Діком Рутаном і Джиною Єґер (37 років).

У 1796 році указом імператора Павла І з Катеринославської та частини Вознесенської губерній утворено Новоросійську губернію, що складається з 12 повітів. Губернським містом залишається Катеринослав, у 1797-1802 роках – Новоросійськ (227 років).

У 1904 році народився Ілля Кобринський (с. Широке Дніпропетровської області), видатний український режисер, народний артист УРСР, лауреат Державної премії СРСР. У 1935 році закінчив Державний інститут театрального мистецтва ім. Луначарського у Москві. З того ж року почав працювати у Дніпропетровську, 1935-1960 роках був режисером Дніпропетровського державного українського музично-драматичного театру імені Т. Шевченка та драматичного театру імені Горького, нині – Дніпровський академічний театр драми та комедії ДРАМіКОМ. Помер у 1979 році, похований у Дніпрі (119 років).

У 1915 році народився Анатолій Зільберман (с. Кам’янське, нині м. Кам’янське Дніпропетровської області), гірничий інженер, вчений-гірник, доктор технічних наук, професор Національного гірничого університету (нині – НТУ “Дніпровська політехніка”). У 1941 році закінчив Дніпропетровський гірничий інститут, де від 1944 року і працював (від 1969 року – професор кафедри підземної розробки родовищ, у 1973-1975 роки – декан гірничого факультету, від 2000 року – почесний професор НГУ). Під час війни, у 1941-1944 роках, працював на вугільних шахтах у м. Караґанда Казахстану. Його ж найважливіший науковий доробок безпосередньо пов’язаний з промисловим виробництвом, ним перше у світі у гірничому машинобудуванні було запропоновано, створено і впроваджено для тонких крутих пластів механізоване кріплення. Помер у 2005 році у Дніпрі, де і похований (108 років).

У 1948 році народився Володимир Городиський, український дніпровський художник-живописець, член Національної спілки художників України з 1980 року, нагороджений Дипломом першого ступеню Спілки художників СРСР до 175-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка. Працював в галузі станкового живопису. У 1968 році закінчив Дніпропетровське державне художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж). Майстер сюжетних алегорій, оригінальний художник. Помер у 2015 році (75 років).

У 1967 році відкрито пам’ятник “Скорботна юність” або “Вічна наречена”, у парку ім. Т. Г. Шевченка. Монумент присвячений студентам міста, загиблим в боях Великої Вітчизняної війни. П’ятиметрова фігура дівчини зі світло-сірого граніту, яка застигла у задумі, розроблена скульпторами А. В. Ситником, В. І. Щедровим, К.І. Чеканєвим та архітектором І. І. Нескоромним (56 років).

У 1993 році у Дніпропетровську помер Федір Залата, дніпровський письменник – прозаїк, член Спілки письменників України. У 1968-1979 роках очолював Дніпропетровську обласну письменницьку організацію. Автор романів “Ствол”, “На юге”, “На перевале”. Лауреат всеукраїнського конкурсу, нагороджений орденом Червоного Прапора II ступеня, медаллю “За взяття Будапешта”, “За взяття Кенінсберга”, “За бойові заслуги” (30 років).

23 грудня в Україні відзначають День військовослужбовців оперативного контролю всіх рівнів (День штабних спеціальностей і військ спеціального зв’язку).

Сьогодні мешканці Північної півкулі можуть спостерігати останній зорепад поточного року – пік метеорного потоку Урсиди.

У Давосі пройде Кубок світу зі сноуборду, паралельний слалом.

У Києві відбудеться різдвяний благодійний трейл під вітряками MULTIKI.

Також у Києві, у Міжнародному центрі культури і мистецтв, пройде прем’єра концерту “Magic Christmas Symphony”.

В Одесі, у Одеському державному цирку, стартує циркове шоу “Святковий Дарунок”. Шоу триватиме до 31 грудня.

У Рівному, у Міському будинку культури, стартує показ магічного льодового шоу від зірок Цирку ДЮ СОЛЕЙ “HOGWART’S HOLIDAYS” у рамках Всеукраїнського туру. Шоу триватиме до 31 січня 2024 року.

У Дніпрі на сьогодні заплановані такі культурні події:

– вистава “Чарівник смарагдового міста” у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка;

– веселий новорічний дитячий інтерактив “У пошуках свята” у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана;

– концерт “Вечірній Квартал” у рамках Всеукраїнського туру у ПК “Машинобудівників”;

– великий Різдвяний Концерт “SINATRA” у Stage Music Hall;

– концерт “Christmas Star. Michael Buble, Nat King Cole, Frank Sinatra&Dnipro Big Band” у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана.

За народними повір’ями:

– якщо видно кільця навколо місяця і сонця, то буде сильний снігопад;

– якщо снігу навалило до самої огорожі, то в наступному році буде урожай поганий;

– зірки мерехтять – до холоднечі;

– вітряна і суха погода – до посушливого літа;

– якщо погода ясна і безхмарна, то чекай морозів.

Сьогодні не можна займатись важкою роботою, вживати алкоголь та шкідливу їжу, позичати гроші та речі, плавати у водоймах та виходити на кригу.

Слідкуйте за подіями в наших групах