Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 24 грудня

  • Категорія:
  • Новини

24 грудня у різні роки у світі відбулися такі події:

1863 – помер Вільям Текерей, англійський письменник-сатирик, автор роману “Ярмарок марнославства” або “Ярмарок метушні” (160 років);

1871 – у Каїрі відбулась прем’єра опери Джузеппе Верді “Аїда”, написаної для урочистостей з нагоди відкриття Суецького каналу (152 роки);

1903 – у Великій Британії видано перший реєстраційний номер для авто, табличку з номером A1 отримав герцог Рассел (120 років);

1908 – у Парижі відкрилося перше міжнародне авіашоу (115 років);

1914 – перше в історії авіабомбардування, коли німецький літак скинув бомбу на англійське місто Дувр (109 років);

1920 – останній виступ італійського співака Енріко Карузо, на сцені “Метрополітен-опера” виконав партію Елеазара в опері Галеві “Донька кардинала” (103 роки).

У 1798 році народився Адам Міцкевич, один із найвидатніших польських поетів, письменник, діяч польського національно-визвольного руху, національний герой Польщі, засновник романтизму в польській літературі, автор поетичної новели “Дзяди”, поеми “Пан Тадеуш”, збірки “Кримські сонети”. На його честь названо один із провулків Дніпра (225 років).

У 1937 році народився В’ячеслав Чорновіл, український політик, громадський діяч, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, Герой України, лауреат Міжнародної журналістської премії імені Ніколаса Томаліна та Національної премії імені Тараса Шевченка. На його честь названо один із бульварів Дніпра (86 років).

У 1978 році  у Дніпропетровську (нині – м. Дніпро) помер Всеволод Лазарян, український вчений-механік, професор, спеціаліст у галузі динаміки рухомого складу залізниць, академік Академії наук України, Заслужений діяч науки і техніки УРСР, доктор технічних наук, лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки. У 1941-1958 роках був ректором Дніпровського інституту інженерів залізничного транспорту (нині – у складі Українського державного університету науки і технологій). Автор понад 300 наукових праць та винаходів. На його честь названа одна з вулиць Дніпра та Дніпровський національний університет залізничного транспорту (45 років).

У 1980 році відкрито новий Дніпропетровський державний цирк, нині – Дніпровський державний цирк, на вул. Січеславська Набережна. Будівля збудована за проєктом архітектора Павла Нірінберга і розрахований на понад 1,9 тис. глядачів (43 роки).

У 2020 році відбулася урочиста церемонія відкриття мініскульптури “Дніпровський диригент Гурген Карапетян” у рамках проєкту “Відчуй Дніпро”, яка розташувалася на центральному вході в Дніпропетровську філармонію ім. Л. Б. Когана. Гурген Карапетян, радянський диригент, з 1967 року художній керівник і головний диригент симфонічного оркестру Дніпропетровської державної філармонії (нині – Дніпровська філармонія ім. Л. Когана), помер у 1986 році у Дніпрі (3 роки).

24 грудня в Україні та світі відзначають:

  • День працівників архівних установ України.

Сьогодні завершується Різдвяний піст за григоріанським календарем 

В базиліці Святого Петра (Ватикан) відбудеться Опівнічна меса на Різдво за участю Папи Римського. 

У Києві в Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі пройде Всенічне бдіння за участі Митрополита Православної церкви України Епіфанія (онлайн).

в Одесі пройде Різдвяний забіг;

у Києві у Будинку Архітектора святковий концерт “Grand Christmas” у рамках Всеукраїнського туру; 

– також у столиці в Культурному центрі “Арт-Братислава” прем’єра новорічної ялинки для дорослих “Котлета по-київськи. Шоу 18 плюс”, на вистави можна завітати 30 грудня.

У Дніпрі на сьогодні заплановані такі культурні події:

– у Дніпровському академічному театрі драми і комедії вистава “Скрудж та Різдвяне диво” (до 7 січня 2024 щодня об 11:30);

– у комплексі Best River Resort BARTOLOMEO  святкова програма для дітей “Різдво з Ельзою та її друзями”;

– у Дніпровському будинку мистецтв благодійний новорічний мюзикл “Шрек” від вокально-хореографічного ансамблю “Юність Дніпра”;

– у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана вистава “Україна колядує”;

– у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка прем’єра “Зустріч двох легенд” (Енніо Моріконе, Поль Моріа);

– у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету концерт “Щедрик”;

– у Телетеатрі шоу ілюзіоніста Андрія Фонти “Magic Show”;

– у “Будинку на Троїцькій” різдвяний стендап. 

За народними повір’ями

  • Якщо у цей день сонце з відблисками з боків, то будуть морози. 
  • Сонце в колах – до гарного врожаю. 
  • Сині хмари на небі – до теплих дощів. 
  • Якщо на землі лежить сніг, то літо буде холодне. 
  • Опівдні сонце виглянуло за хмар – до спекотного літа.
  • Якщо вдень похмуро, то літо буде дощовим. 

Сьогодні не можна лихословити, веселитися, вживати м’ясні продукти займатись важкою роботою, вживати алкоголь та шкідливу їжу, вишивати та тримати у руках гострі предмети.

Слідкуйте за подіями в наших групах