Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 27 листопада

  • Категорія:
  • Новини

1095 – у Клермоні (Франція) на соборі тодішний Папа Римський Урбан II проголошує Перший хрестовий похід проти сельджуків, які захопили Святу Землю і шляхи паломництва в Малій Азії (928 років);

1701 – народився Андерс Цельсій, шведський астроном, геолог і метеоролог, розробник температурної шкали (322 роки);

1834 – запатентовано Томасом Девенпортом перший у США електродвигун (189 років);

1893 – у Львові відбулася прем’єра п’єси Іван Франка “Украдене щастя” у постановці Костя Підвисоцького (130 років);

1895 – підписано Альфредом Нобелем заповіт, згідно з яким його майно поступає до фонду Нобелівської премії (128 років);

1918 – у Києві відбулися перші установчі спільні збори Української Академії Наук (нині – Національна академія наук України), на яких обрано першого президента УАН Володимира Вернадського, вченим секретарем Агатангела Кримського (105 років);

1940 – народився Брюс Лі, китайський та американський кіноактор, майстер бойових мистецтв, інструктор бойового кіно, один із найвпливовіших митців бойового жанру ХХ сторіччя (83 роки; помер у 1973);

1967 – прем’єра першого й останнього радянського фільму жахів “Вій” режисерів Костянтина Єршова і Георгія Кропачова, знятий за повістю Миколи Гоголя (56 років).

У 1863 році народилася Ольга Кобилянська, українська письменниця, громадська діячка, рання буковинська феміністка, близька подруга та соратниця Лесі Українки, авторка повістей і романів “Людина”, “Царівна”, “Земля”. На її честь названа одна з вулиць Дніпра (160 років).

У 1929 році у Дніпропетровську народилась Лідія Воріна, відома дніпровська бандуристка, Заслужена працівниця культури України, викладачка, засновниця ансамблю бандуристок “Чарівниці” та класу бандури у Дніпропетровському музичному училищі (нині – Дніпропетровська академія музики ім. М. Глінки). У 1951 році закінчила Дніпропетровське музичне училище, у 1956 році закінчила Київську державну консерваторію і повернулася до рідного міста, почала викладати у музичному училищі ім. М.І. Глінки. Нагороджена пам’ятною медаллю “За заслуги перед містом”, почесною відзнакою “За багаторічну плідну працю в галузі культури” Міністерства культури і туризму України, відзнакою “Кращий діяч культури та мистецтв Придніпров’я”. Померла у 2017 році у Дніпрі (94 роки).

У 1960 році у Дніпропетровську народилась Еліна Заржицька, дніпровська письменниця, прозаїкиня, драматургиня, журналістка, громадська діячка, членкиня Національної спілки письменників України й Національної спілки журналістів України, майстриня народної та сімейної педагогіки, керівниця секції літератури для дітей та юнацтва “Джерело” при Національній спілці письменників України, авторка і керівниця проєкту “Аудіокнига” Письменники Дніпропетровщини – шкільним бібліотекам”, авторка книг “Пригоди рожевого динозаврика і його друзів”, “Три сходинки голодомору””, “Як черепаха Наталка до школи збиралася” (63 роки).

У 1960 році у Дніпропетровську народилась Юлія Тимошенко, українська державна та політична діячка, Народний депутат України, перша жінка – прем’єр-міністр України, двічі Прем’єр-міністр України (у 2005, 2007-2010 роках), голова політичної партії ВО “Батьківщина” та політичного альянсу блоку Тимошенко, кандидат економічних наук. Навчалась і працювала у Дніпрі (63 роки).

Сьогодні за григоріанським календарем Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Про події у світі 27 листопада:

– Женева (Швецарія) 12-й Форум ООН з питань бізнесу та прав людини, триватиме по 29 листопада;

– Канберра  (Австралія) космічний саміт ADM, триватиме 2 дні;

– Аделаїда (Австралія) ASCA Південноавстралійський форум 2023.

Сьогодні у Дніпрі:

– у Дніпровському  академічному театрі драми та комедії вистава “Малена”;

– у Дніпровському академічному театрі опери та балету вистава “Як виростити чоловіка в домашніх умовах”.

·       Якщо хмарно або снігопад, то буде негода у травні наступного року.

·       Йде дощ – до багатого врожаю пшениці.

·       Якщо весь день хмарно, то зима буде пізньою.

·       Якщо в цей день вранці іній, то наступного року буде багатий урожай вівса.

За народними повір’ями сьогодні не можна робити ремонт, займатися рукоділлям, ходити й до лісу.

Слідкуйте за подіями в наших групах