Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 29 грудня

  • Категорія:
  • Новини

29 грудня у різні роки у світі відбулися такі події:

1766 – народився Чарльз Макінтош, шотландський хімік, винахідник водонепроникної тканини (257 років);

1800 – народився Чарльз Ґуд’їр, американський інженер, винахідник процесу вулканізації гуми (223 роки);

1891 – запатентовано Томасом Едісоном радіо (132 роки);

1891 – народився Володимир Симиренко, український учений-садівник, селекціонер, помолог, один із перших агроекологів та розробників дослідницької справи методології сучасного садівництва, професор Київського політехнічного інституту, Уманського і Полтавського сільськогосподарських інститутів, жертва сталінських репресій (132 роки);

1929 – помер Вільгельм Майбах, німецький інженер та підприємець, конструктор першого “Мерседеса”, засновник фірми Maybach (94 роки);

1940 – Лондон зазнав найруйнівнішого за всю Другу світову війну авіанальоту німецьких бомбардувальників. Від скинутих кількох тисяч запалювальних бомб місто охопила гігантська пожежа, що призвела до загибелі сотень людей і руйнації чисельних історичних пам’яток міста (83 роки);

1992 – зареєстровано Українську скаутську організацію “Пласт” (31 рік);

2020 – помер П’єр Карден, модельєр, кутюр’є, один із першовідкривачів стилю “унісекс”, творець першої колекції чоловічого одягу (3 роки);

2022 – помер Пеле, бразильський футболіст, нападник, єдиний футболіст у світі, який тричі ставав чемпіоном світу як гравець (1 рік).

У 1919 році народився Петро Шаповал, дніпровський поет. Після закінчення Дніпропетровського індустріального робітфаку, у 1939 році був призваний до армії. Демобілізований у 1944 році у зв’язку з тяжким пораненням. Закінчив Дніпропетровський державний університет (нині – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара). Очолював Дніпропетровську обласну студію телебачення. Автор книг “Вулиця миру”, “Яблуні білі, обрії милі”, “Обеліски і колоски”, “Щедрий світ”. Помер у 1985 році (104 роки).

У 1937 році на базі Дніпропетровського науково-дослідного інституту чорної металургії (нині – Інститут чорної металургії ім. З.І. Некрасова) створено Науково-дослідний трубний інститут (нині – ДП “Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю.Осади”) (86 років).

У 1995 році перерізано стрічку на одному з входів ст. метро “Комунарівська” і тим самим відкрито Дніпропетровський метрополітен (нині – Дніпровський метрополітен). Загальна довжина лінії становила 7,8 км та включала 6 станцій. Це найкоротше метро в Україні. Дніпро став третім містом в Україні, після Києва та Харкова, де є підземний транспорт. З 2016 року розпочато проєкт продовження будівництва метрополітену і передбачає розбудову у центральній частині міста 3-х станцій “Центральна”, “Театральна” і “Музейна” протяжністю 4 км. Проєкт розрахований на 5 років, але внаслідок воєнного стану будівельні роботи припинені. Наразі метро використовується ще і як бомбосховище (28 років).

У 2018 році відкрито оновлений Музей історії Придніпровської залізниці на просп. Д. Яворницького (5 років).

У 2020 році у рамках проєкту “Відчуй Дніпро” відкрито мініскульптури “Дніпровський трамвай” (на лавці Катеринославського бульвару – нині Кельнського), “Фанат Дніпра” (на парапеті на вході у парк Лазаря Глоби з вулиці Андрія Фабра), “Залікова книжка студента” ( на центральному вході до Університету митної справи та фінансів на вул. В. Вернадського), “Печиво “Дніпро” на парапеті оглядового майданчика парку ім. Т. Г. Шевченка (3 роки).

29 грудня День інформаційно-медійних структур Міністерства оборони та Збройних Сил України.

Сьогодні у Львові в Палаці культури залізничників “Рокс” відбудеться благодійний концерт “ТеСАМЕШоу” у рамках Всеукраїнського туру.

Сьогодні у Дніпрі:

  • у ПК “Машинобудівників” новорічне мультимедійне шоу “Чарівні пригоди Святого Миколая” у рамках Всеукраїнського туру;
  • у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана концерт “Jazz різдвяний. DNIPRO BIG BAND”.

· Погода у цей день вказує на погоду квітня.

· Якщо іній на вулиці, то 14 січня буде тепло.

· Якщо у цей день мороз, то холодна погода буде до 19 січня.

· Безхмарна погода і сильний вітер – до морозів.

· Якщо на склі візерунки, то мороз ще 20 днів буде.

· Морозний день – до суворої зими.

За народними повір’ями сьогодні не можна вдягати одяг навиворіт, лінуватися, влаштовувати застілля.

Зараз у Дніпрі температура повітря +4°.

Синоптики сьогодні прогнозують мінливу хмарність, без опадів.

Температура повітря протягом дня від +7° до +1°.

Схід сонця сьогодні очікується о 07:31, захід – о 15:52.

Тривалість дня – 08 год. 21 хв.

Всім тихого ранку. Будьте пильні. У разі повітряної тривоги дотримуйтесь правил безпеки

Слідкуйте за подіями в наших групах