Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 3 жовтня

  • Категорія:
  • Новини

3 жовтня у різні роки у світі відбулися такі події:

– 1863 – народився Станіслав Заремба, польський математик, один із засновників Польського математичного товариства (160 років);

– 1886 – народилася Варвара Каринська, українська і американська дизайнерка одягу, авторка сценічних костюмів для кіно та балету, співавторка сучасної балетної пачки, володарка премії “Оскар” за дизайн костюмів для фільму “Жанна д’Арк” (137 років);

– 1906 – затверджено сигнал SOS як міжнародний сигнал лиха (117 років);

– 1917 – у Чигирині розпочався Всеукраїнський з’їзд козацтва, під час якого затвердили статут організації й обрали її Генеральну раду на чолі з Павлом Скоропадським (106 років);

– 1925 – відкрито Харківський державний театр опери та балету (98 років);

– 1926 – у Празі розпочався Перший український науковий з’їзд (97 років);

– 1952 – у Лос-Анджелесі зроблено перший відеозапис на магнітну стрічку (71 рік);

– 1973 – у Києві відкрито пам’ятник видатній українській поетесі Лесі Українці (50 років);

– 1990 – завершився процес об’єднання Східної і Західної Німеччини, щорічно відзначається як День Німецької єдності (33 роки);

– 1993 – у Москві розстріляно танками будівлю Думи (30 років);

– 2013 – Україна стала асоційованим членом міжнародного дослідницького центру європейської спільноти фізики високих енергій CERN Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (10 років).

У 1874 році засновано Медичне товариство (Товариство катеринославських лікарів) з метою об’єднати медичних працівників міста для спільного вирішення складних питань та підтримки лікарів в їх діяльності. У 1892 році товариство почало видавати “Записки Екатеринославского медицинского общества”, в яких друкувалися наукові доповіді, повідомлення товариства. Члени товариства читали публічні лекції для населення, утримували безкоштовно лікарню для малозабезпечених верств населення, влаштовували курси підготовки нижчого медичного персоналу (149 років).

У 1948 році у Дніпропетровську народився Григорій Чернета, дніпровський художник, живописець, член Національної спілки художників України, заслужений художник України. Працює у галузі станкового живопису. Викладач спецпредметів Дніпровського театрально-художнього коледжу. Серед його робіт композиції “Козак Мамай”, “Чекання”, “Світіння”, “Портрет Наталки”, “Сподівання”, “Портрет Тараса Шев¬ченка зі свічкою”, “Весна на Заплавці” (75 років).

3 жовтня у світі відзначають:

– День Німецької єдності (1990 рік);

– День заснування держави в Південній Кореї (День заснування корейської нації; свято з 1949 року).

У Парижі пройде форум Центру екологічного фінансування та інвестицій Організації економічного співробітництва та розвитку ОЕСР з екологічних фінансів та інвестицій.

У Мюнхені відбудеться фінал найбільшого у світі пивного фестивалю Октоберфест.

У Києві пройде презентація нової послуги у Дії – “Повернення вкладів” за участю Віце-прем’єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

У Львові, у Львівському оперному театрі, покажуть мюзикл-сенсація “Гуцулка Ксеня”.

У Дніпрі, у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка, відбудеться вистава “У джазі тільки дівчата”.

За народними повір’ями:

– якщо дме південний вітер, то буде гарний врожай і потепління;

– на ялині низько ростуть шишки – до ранніх морозів;

– якщо сухий день, то буде малосніжна зима;

– якщо з клена вже листя опало, то буде сувора зима.

Сьогодні не можна обманювати, брати у борг, робити подарунки.

Слідкуйте за подіями в наших групах