Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 5 вересня

  • Категорія:
  • Новини

5 вересня у різні роки у світі відбулися такі події:

– 1870 – народився Володимир Сікевич, український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР (153 роки);

– 1882 – народився Михайло Гаврилко, український громадський і військовий діяч, художник, скульптор, чотар УСС, хорунжий Армії УНР, начальник штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанський отаман (141 рік);

– 1905 – народився Артур Кестлер, британський письменник і журналіст, автор романів “Ніч ополудні” про епоху “великого терору” у СРСР 1930-х років (118 років);

– 1957 – вийшов у світ роман Джека Керуака “На дорозі” – одна з найкращих книг про покоління бітників (66 років);

– 1997 – померла Мати Тереза, католицька черниця, засновниця доброчинних місій, лауреат Нобелівської премії миру за 1979 рік, яка у 2016 році була канонізована (26 років);

2000 – помер Георгій Якутович, український митець-графік, ілюстратор, художник-постановник у фільмах ХХ століття “Тіні забутих предків” та “Захар Беркут” (23 роки).

У 1784 році видано Указ “Про заснування університету в губернському місті Катеринославі”, нині – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара (239 років).

У 1850 році у Катеринославі народився Олександр Єгоров, видатний катеринославський громадський діяч, публіцист, письменник, журналіст, видавець і правознавець. Закінчив Катеринославську класичну гімназію (нині – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара). З 1871 року працював нотаріусом у Катеринославському окружному суді. У 1897 році вийшов у відставку, став присяжним повіреним. З 1882 року працював у редакції газети “Екатеринославский листок”, у 1884-1986 роках – редактор газети “Степь” (закрита у ХХ столітті через демократичну спрямованість). Заснував книгарню в Катеринославі з загальнодоступною бібліотекою й читальним залом, яка протягом 1884-1890 років містилася у будинку Сартісона та увійшла в історію як одна із перших просвітницьких загальнодоступних закладів губернії. У 1960 роках книгарня була перенесена у будинок праворуч (вул. Барикадна,1 ), де нині розташовані різні магазини і кафе. Єгоров зібрав велику кількість матеріалів з історії Катеринославщини, результатом цього стало видання ряду брошур під загальною назвою “Екатеринослав”. Жив та помер у 1903 році у Катеринославі (173 роки).

У 2008 році встановлено меморіальну дошку засновникам Маріїнської жіночої гімназії – Олександрі Риндовській та Андрію Понятовському (15 років).

5 вересня у світі відзначають Міжнародний день благодійності.

У Нью-Йорку відбудеться відкриття 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН UNGA, яка триватиме до 19 вересня.

У Брюсселі пройде концерт Молодіжного симфонічного оркестру України YsOU у рамках міжнародного проєкту Lost childhood.

У Києві відбудеться презентація спеціального видання, присвяченого 950-річчю закладення Успенського собору “Велика історія Великої церкви”, НЗ “Києво-Печерська лавра”.

У Дніпрі, у мережі міських кінотеатрів, покажуть відеоверсію концерту “Queen Rock Montreal”.

Також у Дніпрі, у Телетеатрі, покажуть проекційне шоу “Gallery film”.

За народними повір’ями:

– якщо нема ранкових заморозків, то вересень буде теплим;

– відлітають журавлі – до ранньої зими;

– якщо журавлі летять низько, то зима буде теплою, і навпаки;

– дощ із громом – до теплої осені і холодної зими.

Сьогодні не можна підмітати підлогу, прибирати, брехати, обговорювати інших людей, розкривати секрети, будувати плани.

Слідкуйте за подіями в наших групах