Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 5 жовтня

  • Категорія:
  • Новини

1713 – народився Дені Дідро, французький письменник, філософ-просвітитель, енциклопедист (310 років);

1762 – у віденському Бурґтеатрі відбулася прем’єра опери Крістофа Ґлюка “Орфей і Еврідіка” (261 рік);

1864 – народився Луї Жан Люм’єр, винахідник кінематографа (159 років);

1882 – народився Роберт Ґоддард, один із піонерів сучасної ракетної техніки, винахідник рідинного реактивного двигуна (141 рік);

1883 – народився Петро Болбочан, військовий діяч, полковник Армії УНР, очільник Кримської операції проти більшовиків з метою встановлення на території півострову української влади та взяття під контроль Чорноморського флоту (140 років);

1962 – випущено перший сингл групи The Beatles “Love Me Do” (61 рік);

2007 – помер Леонід Шульман, український, радянський астрофізик, публіцист і громадський діяч, Перший голова колегії Народного Руху України з науки (16 років);

2011 – помер Стівен Джобс, засновник компанії “Apple” (12 років).

ЦІКАВЕ ПРО ДНІПРО

У 1924 році у с. Таромське (нині у межах м. Дніпро) народився Іван Волівач, учасник Великої Вітчизняної війни та війни в Афганістані, генерал-лейтенант танкових військ, почесний громадянин міста Дніпропетровська (нині – Дніпра), голова міського комітету товариства сприяння обороні України, депутат міської ради, президент благодійного фонду захисту ветеранів війни та членів їхніх сімей. На честь якого у середній загальноосвітній школі № 123 у сел. Таромське встановлено меморіальну дошку (99 років).

У 1927 році народився Олег Колоколов, видатний вчений-гірник, поет, професор Дніпропетровського гірничого інституту (нині – НТУ «Дніпровська політехніка»). Навчався в Харкові. У грудні 1955 року став аспірантом Дніпропетровського гірничого інституту, захистив кандидатську дисертацію у 1960 році. У 1963 році став доцентом, у 1972 році захистив докторську дисертацію. З 1974 року доктор технічних наук, професор, протягом 20-ти років завідував кафедрою підземної розробки родовищ корисних копалин, а в 1979-1984 роках одночасно був ще й деканом шахтобудівного факультету. Альпініст, автор 12 поетичних збірок, член Спілки письменників Придніпров’я. Помер у 2008 році (96 років).

У 1941 році народився Ігор Єрмолов, художник-живописець, член Національної спілки художників України. У 1962 році закінчив Дніпропетровське художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж). Жив, працював у Дніпрі та Києві. Серед його робіт “Осінній ліс”, “Зима. Седнів”, “Диканька”. Помер у 2007 році у Києві (82 роки).

У 1953 році у Дніпропетровську народився Сергій Лебідь, дніпровський прозаїк, публіцист, член Національної спілки письменників України з 1988 року. Працював вантажником, керівником естрадного колективу. Закінчив українське відділення філологічного факультету Дніпропетровського державного університету (нині – Дніпровський національний університет ім. О. Гончара). Журналіст. Працював у газетах “Прапор юності”, “Зоря” тощо. Помер у 2019 році (70 років).

У 1958 році народився Олег Володимирович Волик (с. Левенцівка Дніпропетровської області), дніпровський письменник-прозаїк, фантаст, член Національної спілки письменників України з 1999 року. У 1982 році закінчив Дніпропетровський медичний інститут (нині Дніпровський державний медичний університет) за спеціальністю лікар-терапевт, працював лікарем-експертом у міській лікарні №6. Автор книг “Вулканалії”, “Кліо і Фантаз”, “В інтересах містера Ейч Джі” (65 років).

5 жовтня відзначаємо Всесвітній день вчителя.

Сьогодні у Києві в КВЦ “Парковий” розпочинається ІІ Архітектурно-будівельний BUSINESS FORUM “Відбудова країн”, триватиме два дні.

Про знакові та цікаві події у світі:

– у Флориді (США) з космодрому на мисі Канаверал відбудеться запуск космічного апарату “Психея”, який виведе в космос ракета-носій Falcon Heavy від SpaceX, щоб досягти астероїда (16) Психея;  

– у Лондоні (Великобританія) пройде зустріч Європейської політичної спільноти за участю президента Європейської ради, президента Єврокомісії та президента Європарламенту.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

·       Погода у цей день вказує на погоду наступних чотирьох тижнів.

·       Якщо багато павутини літає, то осінь буде теплою, а зима – пізньою.

·       Якщо черемха і клен вже стоять без листя, то зима буде ранньою і морозною.

·       Сойки голосно співають – до швидкого потепління.

·       Мало шишок на сосні – до теплої зими.

За народними повір’ями сьогодні не слід лаятися з близькими або займатися важкою фізичною працею.

За матеріалами ДніпроTV.

Слідкуйте за подіями в наших групах