Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 7 грудня

  • Категорія:
  • Новини

7 грудня у різні роки у світі відбулися такі події:

– 1822 – народився Луї Пастер, французький хімік і біолог, один із основоположників мікробіології та імунології, відкрив мікробіологічну суть бродіння і багатьох хвороб людини, створив у галузі харчових технологій технологію пастеризації (201 рік);

– 1892 – народилася Олена Степанів, українська історикиня, географиня, громадська діячка, перша у світі жінка, яка офіційно зарахована на військову службу офіцером (131 рік);

– 1894 – помер Фердинанд де Лессепс, французький дипломат і підприємець, віконт, автор проєкту і керівник будівництва найбільшого міжнародного морського судноплавного коридору у світі – Суецького каналу, що з’єднує Середземне й Червоне моря (129 років);

– 1903 – народився Олександр Лейпунський, вчений, фізик, академік, директор Інституту фізики АН УРСР, здійснив розщеплення атомного ядра штучно прискореними частинками (120 років);

– 1941 – на острові Оаху (Гавайські острови) японська авіація знищила американську морську базу Перл-Гарбор, у результаті Америка оголосила війну Японії і вступила у Другу Світову союзником Британії, Китаю та СРСР (82 роки);

– 1982 – у Форт-Ворті (Техас) уперше у світі здійснено страту смертельною ін’єкцією (41 рік).

У 1870 році помер Михайло Вербицький, український композитор, хоровий диригент, священник, громадський діяч, автор гімну України “Ще не вмерла Україна”. На його честь названа одна з вулиць Дніпра (153 роки).

У 1895 році у Катеринославі почав діяти телефонний зв’язок (128 років).

У 1900 році народилася Катерина Білокур, майстриня українського народного живопису, одна з найкращих представниць “наївного мистецтва”, входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. На її честь названа одна з вулиць Дніпра (123 роки).

У 1901 році Катеринославськими губернськими земськими зборами ухвалено рішення про заснування музею імені Олександра Поля, який відкрили у 1902 році у приміщенні комерційного училища (нині – будівля Дніпропетровської обласної ради). Його основою стали колекції музею старожитностей губернатора Андрія Фабра та Олександра Поля. З часом музей перенесено у Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. Яворницького (122 роки).

7 та 8 грудня 2007 року відбувся перший Всеукраїнський фестиваль “Чорнобильські мотиви”, приурочений до Дня ліквідатора (16 років).

У 2016 році відкрито на будівлі на вул. Старокозацькій меморіальну дошку Олександру Галичу, уродженцю міста, поету та барду, сценаристу, драматургу українського єврейського походження, політичному емігранту, уродженцю Катеринослава (7 років).

У 2016 році вперше відбувся гала-концерт і міжнародний фестиваль авторської пісні “Облака” ім. Олександра Галича (7 років).

У 2017 році у Дніпрі померла Лідія Воріна, відома дніпровська бандуристка, Заслужена працівниця культури України, викладачка, засновниця ансамблю бандуристок “Чарівниці” та класу бандури у Дніпропетровському музичному училищі (нині – Дніпропетровська академія музики ім. М. Глінки). У 1951 році закінчила Дніпропетровське музичне училище, у 1956 році закінчила Київську державну консерваторію і повернулася до рідного міста, почала викладати у музичному училищі ім. М.І. Глінки. Нагороджена пам’ятною медаллю “За заслуги перед містом”, почесною відзнакою “За багаторічну плідну працю в галузі культури” Міністерства культури і туризму України, відзнакою “Кращий діяч культури та мистецтв Придніпров’я”. Також встановлена меморіальна дошка на просп. Д. Яворницького (6 років).

У 2018 році на вул. Старокозацькій відкрито величезний патріотичний мурал із дівчиною у вишиванці й вінку (5 років).

У 2018 році завершено будівництво нового хірургічного корпусу Спеціалізованого центру матері та дитини ім. Руднєва, нині – Міська багатопрофільна клінічна лікарня матері та дитини ім. проф. М. Ф. Руднєва. Лікарня була відкрита у 1912 році. Нині цей центр зараз – найкращий в Україні (5 років).

7 грудня у світі відзначають:

– Міжнародний день цивільної авіації;

– Початок Хануки (дата змінна; до 15 грудня).

В Україні сьогодні День місцевого самоврядування та День хустки.

У Брюсселі (Бельгія) відбудеться зустріч Єврогрупи.

У москві зустрінуться Президент Ірану Ібрагім Раїсі та президент росії володимир путін.

У Ізміті (Туреччина) 7 та 8 грудня проходитиме 12-й Щорічний бізнес форум “Match4industry”.

У Пекіні (Китай) 7 та 8 грудня триватиме Саміт “ЄС-Китай”.

У Києві відбудеться благодійна вечеря та аукціон до Дня Збройних сил України за участі О. Пономарьова та М. Хоми.

У Дніпрі на сьогодні заплановані такі культурні заходи:

– міжнародний молодіжний форум “Державотворець: Дії заради майбутнього” у Будинку Пчолкіна Центру “МЕНОРА”;

– концерт “Лiсапетний батальйон” у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана;

– концерт “Сергій Асафатов” у ПК “Шинник”;

– показ фільму “Пограбування по-українськи” у міських кінотеатрах.

За народними повір’ями:

– якщо у цей день ясна погода, то зима буде холодна;

– якщо ж тепло на вулиці, то в другій половині грудня будуть морози;

– відлига або туман – до сильного похолодання після 19 грудня;

– якщо до цього дня ще не випав сніг, то наступний рік буде неврожайним;

– якщо зірки на небі маленькі, то очікується снігопад.

Сьогодні не можна веселитися, голосно співати, танцювати, виконувати хатні роботи, шити чи ремонтувати.

Слідкуйте за подіями в наших групах