Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 9 вересня

  • Категорія:
  • Новини

9 вересня у різні роки у світі відбулися такі події:

– 1737 – народився Луїджі Гальвані, італійський медик і фізик, ім’я якого носять гальванічні елементи (286 років);

– 1834 – вперше розпочалися заняття на першому факультеті – філософському у новоствореному Київському університеті (189 років);

– 1897 – народився Євген Цісик, стрілець УСС, музикант (скрипка), диригент театрального оркестру, композитор, автор музики до пісні “Тополя” на слова Т. Шевченка (126 років);

– 1913 – над Сирецьким військовим летовищем у Києві уперше у світі військовий льотчик Петро Нестеров зробив на літаку одну з фігур вищого пілотажу “мертву петлю” (110 років);

– 1913 – народився Олександр Мазуркевич, літературознавець, славіст, педагог, професор, академік Академії педагогічних наук СРСР і Академії педагогічних наук України, редактор, журналіст. Лауреат премії імені К. Д. Ушинського. Брав участь у створенні підручників, методичних посібників для вчителів літератури (110 років);

– 1920 – створено Київський авіаційний завод, а нині – Серійний завод “Антонов” (103 роки);

– 2006 – розпочався космічний політ астронавтки НАСА, українки за походженням Гайдемарі Стефанишин-Пайпер. Космічний політ тривав до 21 вересня 2006 року. Астронавка перебувала у космосі 11 днів 19 годин 6 хвилин та 35 секунд. Гайдемарі стала восьмою жінкою в світі, яка вийшла у відкритий космос, і фактично є першою українкою за походженням, яка побувала у космосі (17 років).

У 1769 році народився Іван Котляревський, український письменник, поет, драматург, засновник нової української літератури, автор поеми “Енеїда”, п’єси “Наталка Полтавка”. На його честь названа одна з вулиць Дніпра (254 роки).

У 1878 році народився Іван Труба, громадський і політичний діяч Катеринославщини, письменник, перекладач, освітянин, книговидавець, педагог, доктор технічних наук. З 1907 року разом із родиною жив у Катеринославі. Працював викладачем математики, фізики та космографії у Першому Катеринославському комерційному училищі, жіночій гімназії П. Іоффе, комерційному училищі Г. Свіди, жіночій гімназії С. Юдкович, на залізничних технічних курсах, конструктором на Брянському заводі (нині – Дніпровський металургійний завод), інженером-технологом у відділі тяги Катерининської залізниці. Проводив активну громадську роботу в українському товаристві “Просвіта”. У 1917 році обраний до Катеринославської Думи. Один із організаторів вчительського товариства на Катеринославщині, з 9 серпня 1917 до початку 1919 року – комісар освіти на Катеринославщині. Після цього повністю відходить від політичної діяльності і емігрує за кордон. Серед літературних творів – казки для дітей “Як гриби збирались воювати з жуками”, “Пан Коцький”. За його редакції була складена і пристосована спілкою вчителів для українських початкових шкіл Катеринославською шкільна хрестоматія “Початкова читанка. Стежка додому” (145 років).

У 1905 році відбувся переїзд Катеринославського комерційного училища у нову будівлю, де нині розташована Дніпровська обласна рада. Будівля Комерційного училища визнана видатним пам’ятником місцевої архітектури (118 років).

У 1962 році народилась Марія Яненко-Статива (смт. Петриківка Дніпропетровської області), українська художниця, майстриня петриківського розпису, членкиня Національної спілки художників України. Закінчила Дніпропетровське державне художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж). Працівниця Центру народного мистецтва “Петриківка”. У 2013 році її роботи виставлялись у Парижі. ЇЇ твори зберігаються у Дніпровському художньому музеї, Дніпропетровському національному історичному музеї та у Києві у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, приватних колекціях в Україні та за кордоном (61 рік).

У 2000 році виробничому об’єднанню Південний машинобудівний завод присвоєно ім’я О. М. Макарова згідно з постановою Кабінету міністрів України № 1407, нині – Державне підприємство “Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова” (23 роки).

У 2004 році у Дніпрі відкрилась міжнародна виставка-конференція випускників Дніпропетровського художнього училища (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж) “Етнічні джерела культури України та сучасності”. Учасники творчого форуму приїхали з дальнього і ближнього зарубіжжя і привезли із собою роботи на тему історії культури та її зв’язку з сучасністю (19 років).

У 2006 році відкрито фонтан “Каскад” у парку ім. Шевченка (17 років).

У 2006 році відкрито першу чергу ТРЦ “Мост-Сіті” (17 років).

У 2006 році відкрито перший у місті кінотеатр “Мост-Кіно” мережі Кінотема у ТРЦ “Мост-Сіті” (17 років).

У 2006 році після реконструкції центральної ділянки Набережної відкрито сходи на пішохідний міст до Монастирського острова (17 років).

У 2017 році вперше відбулася карнавальна святкова хода “I LOVE DNIPRO” за маршрутом: просп. Дмитра Яворницького – вул. Воскресенська – вул. Січеславська Набережна – Фестивальний причал. Участь взяло понад 7 тис людей (6 років).

9 вересня у світі відзначають Всесвітній день надання першої медичної допомоги та Міжнародний день краси.

В Україні сьогодні День тестувальника (IT).

Крім того, традиційно у другу суботу вересня в Україні відзначають:

– День українського кіно;

– День фізкультури і спорту;

– День міста Житомир (884 рік);

– День міста Вінниця (1363 рік);

– День міста Миколаїв (1788 рік);

– День міста Луганськ (1795 рік).

Наше рідне місто Дніпро також сьогодні святкує День міста. Йому виповнюється 247 років, адже заснували його у 1776 році. День міста завжди відзначають у другу суботу вересня.

9 вересня у Вроцлаві (Польща) відбудеться ІІ-й матч у рамках відбору на Євро-2024 між збірною України та командою Англії.

У Нью-Делі (Індія) 9 та 10 вересня проходитиме Саміт лідерів G20.

У Дюссельдорфі (Німеччина) відбудеться відкриття Ігор нескорених Invictus Games, які триватимуть до 16 вересня.

У Києві, у культурно-мистецькому комплексі “Співоче поле”, пройде ралі на історичних автомобілях “УКРАЇНСЬКА ЛЕГЕНДА”.

У Харківській філармонії відбудеться відкриття органного сезону “De profundis”.

У Чернівцях, у обласній філармонії, Сергій Жадан презентує нову книжку “Скрипниківка”.

У Дніпрі на сьогодні заплановані такі культурні події:

– прем’єра вистави “І знову Карлсон” в арт-просторі “Дах на Троїцькій”;

– прем’єра вистави “ДАЛІ ПІСЛЯ smellsliketeenspirit” у Дніпропетровському академічному обласному українському молодіжному театрі;

– концерт “Валерій Жидков #Гуднайтшоу” у ПК “Шинник”;

– концерт “POSITIFF” у комплексі Best River Resort BARTOLOMEO.

За народними повір’ями:

– якщо у цей день багато жолудів, то буде холодна зима;

– горобина цвіте пізно – до теплої осені;

– ранковий туман – до сильних злив.

Сьогодні не можна рибалити, працювати у городі та займатись важкою фізичною роботою, вживати алкогольні напої.

За матеріалами ДніпроTV.

Слідкуйте за подіями в наших групах