Старий Новий Рік: ключові події та заходи дня

  • Категорія:
  • Новини

ВАЖЛИВІ ПОДІЇ
14 січня Новий Рік за юліанським календарем. Старий Новий рік –  так його називають у народі. Найважливішою традицією Старого Нового року є посівання. Посівати починають ще з самого ранку до сходу сонця, переважно хлопці або чоловіки.

Сьогодні також християни східного обряду відзначають Обрізання Господнє. Згадують Євангельську подію, коли восьмиденне Немовля принесли до храму для обрізання та назвали Ісусом. Для православних християн свято Обрізання Господнього є символом духовного обрізання, тобто обмеження гріховних пристрастей.

Також 14 січня – день пам’яті святого Василія Великого. Прославився він як Вселенський учитель, який сам написав чимало богословних праць та створив правила чернецтва. Віряни вважають, що він є захисником землеробів, а тому цього дня зранку хлопчики ходять від хати до хати і посівають зерном, бажаючи гарного врожаю.

А ще 14 січня святкують Всесвітній день логіки. Запровадили це свято дві міжнародні організації: CIPSH та ЮНЕСКО. Сталося це у Франції наприкінці 2019 року. Саме логіка, свідомість та мислення є унікальними рисами людини. Але суспільство мало поінформоване про важливе значення логіки. Саме для того, щоб привернути увагу сучасників до цієї науки і започаткували Всесвітній день логіки.

14  січня у різні роки були закарбовані в історію кілька знакових подій:
– у 1900 році відбулася прем’єра опери «Тоска» Дж. Пуччіні у Римському Театрі Костанцо (123 роки);
– у 1980 році Генеральна Асамблея ООН засудила інтервенцію СРСР в Афганістан і прийняла резолюцію, якою вимагала «негайно, безумовно і повністю вивести війська з Афганістану» (43 роки)
У цей день у 1907 році народився відомий український вчений, організатор і директор Інституту ендокринології та обміну речовин Василь Комісаренко (116 років).

І 14 січня 1898 році помер англійський математик і письменник, автор повістей «Аліса в Задзеркаллі» Льюїс Керрол (125 років)
ПОДІЇ ТА ЗАХОДИ
Сьогодні в Україні відбудеться закриття серії святкових концертів на Центральному залізничному вокзалі Києва. Вони були організовані спільно з Національною філармонією України і тривали майже місяць від 19 грудня, з Дня Святого Миколая. У такий спосіб Укрзалізниця вирішила підтримати святковий настрій  пасажирів.

Також сьогодні у столиці Національна опера запрошує на  «Наталку Полтавку» Миколи Лисенка у редакції Мирослава Скорика. Ця опера належить до визначних творів української музичної культури. Микола Лисенко перетворив  п’єсу  Івана Котляревського  на сповнену гумору, танців та фольклору історію кохання на 1 дію. Сучасна редакція опери Мирослава Скорика вводить у класичний твір відомий мем про паляницю.
14 січня у Жовтневому палаці Києва також відбудеться різдвяний концерт Олега Скрипки та оркестру НАОНІ «Щедрик». На цьому виступі талант музикантів-віртуозів та неймовірного артиста розкриють багатющий скарб українських різдвяних творів. Найвідоміші різдвяні колядки та щедрівки, що несуть світло та укріплюють дух, у виконанні майстрів НАОНІ оркестру та харизматичного Олега Скрипки прозвучать на добро, на щастя та перемогу.

У Дніпрі сьогодні відбудеться зустріч-презентація проєкту  “Люди дощу – хто вони?”. Презентація пройде у  Центрі сучасного мистецтва.

14 січня у Великій залі Дніпровської філармонії ім. Л.Когана пройде один із найкрасивіших святкових концертів – Френк Сінатра «Різдвяні хіти». Кращі твори володаря 11 премій «Греммі», «Оскара» та ще багатьох досягнень виконає DNIPRO BIG BAND. Спеціальний музичний гість вечора Павло ПІГУРА- соліст Заслуженого Академічного Ансамблю  пісні і танцю Збройних Сил України, фіналіст шоу Х-фактор7, джазмен, сонграйтер. Початок о 17:00.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ 14 СІЧНЯ 

Якщо сьогодні вранці йтиме сніг, то зима буде сніжною, а весна настане пізно.

Сильний сніг – хороше літо. Яскраві зорі на небі – швидкі морози.

Якщо день теплий і відлига, то літо буде холодним.

За народними повір’ями 14 січня бажано надіти обновку, щоб протягом усього року супроводжувала удача.

Не варто позичати гроші, не можна лаятися і лихословити.

Слідкуйте за подіями в наших групах