ТОП-3 кращих писанкарів з Дніпра

  • Категорія:
  • Афіша
  • Новини
  • Мітки:
  • Афиша Днепра

У Дніпрі зараз живуть та працюють чимало талановитих писанкарів. Але є серед них і ті, хто займається цією справою багато років поспіль і сміливо можуть називатися справжніми метрами. Редакція  “Афіші Дніпра” виділила трьох найбільш відомих майстрів, якими ми по-справжньому можемо пишатись.

Андрій Пушкарьов

Коли кажеш «писанкарство у Дніпрі», одразу на думку спадає ім’я та прізвище Андрія Пушкарьова. Бо він є не тільки дуже самобутнім митцем, а ще й очільником школи витинанки й писанкарства у Дніпрі. Народився майбутній художник у маленькому шахтарському містечку Терни Криворізького району Дніпропетровської області. Згодом родина Пушкарьових переїхала до Дніпра, де юнак закінчив школу та вступив на факультет архітектури будівельного технікуму.

Вже багато років поспіль діапазон творчості Андрія Пушкарьова надзвичайно широкий: малярство, графіка, мініатюра, витинанка, писанка й мистецтвознавчі есеї. Саме з писанкою він вперше познайомився у Львові, на одному з майстер-класів.  Спочатку Андрій ретельно вивчав давню орнаментику та символіку писанки, вдосконалював свою майстерність. А на початку 2000-х з`явилася авторська писанка Пушкарьова, яка одразу привернула увагу багатьох поціновувачів декоративно-ужиткового мистецтва.

 Писанки Андрія Пушкарьова вирізняються самобутністю й авторським трактуванням загальновідомих символів. Вони налаштовують на філософські роздуми. Частіше за все майстер зображує фігури людей і тварин, які подібні до малюнків первісних художників.  При цьому майстер народного мистецтва створює писанки як на курячих, гусячих та страусових яйцях. Виставки робіт Андрія Пушкарьова проходили в Польщі, Литві, США та інших країнах. Він також має чимало учнів по всьому світу.

Анна Поджаренко

 Свою першу писанку вона намалювала ще в дитинстві, а тримати писачок вчила її мати. Анна Поджаренко народилася в Дніпрі в родині вчителів. Спочатку отримала економічну освіту,  а потім вступила до Дніпропетровського театрально-художнього коледжу. Там вона отримала ті навички, які знадобилися їй у писанкарстві. Педагоги одразу відмітили талант молодої художниці, серед них був і вище згаданий Андрій Пушкарьов.

 Анна Поджаренко впевнена в тому, що кожен народ входить до скарбниці світової цивілізації зі своїм національним культурним набутком. Для української нації достатнім було б представництво одним мистецьким твором – писанкою. Тому що це давнє і вічно молоде мистецтво увібрало в себе художню довершеність, багатство сюжетних композицій, неповторність кольорових гам.

Досліджуючи старовинні техніки, майстриня також намагається знайти власну манеру в писанкарстві. Вона створює неповторні композиції,  наближаючи писанку до своєрідної мініатюри.  Але разом з тим її писанки залишаються українськими щодо джерел і засобів виготовлення.  Свої знання Анна Поджаренко постійно передає учням під час численних майстер-класів, а також вихованцям гуртка “Писанкарство” у Центрі дитячої та юнацької творчості Дніпровської міської ради, яким вона керує.

Ольга Іващенко

У Центрі  позашкільної роботи №1 Шевченківського району, який знаходиться на житломасиві Тополя-1, вона викладає живопис, малюнок, витинанку та ще веде чимало занять. Навчає діточок також створювати писанку.

 Ще у 2014 році Ольга Іващенко напередодні Великодня створила  серію так би мовити антивоєнних писанок. У вправних руках художниці страусине яйце перетворилося в унікальне послання з символами миру та захисту. На ньому були намальовані голуби з гілочками у дзьобах, які завжди вважалися вісниками світу, а також дерево роду у різних варіаціях. Також Ольга  зобразила на кількох писанках храм, прототипом якого став храм Покрови у селі Рубанівське Васильківського району.  А на звороті найбільшої писанки зі страусиного яйця майстриня  написала молитву за Україну.  

–              Важливо, щоб під час створення писанки людина перебувала у гарному настрої, інакше погані думки повернуться вам з космосу поганими подіями в житті,  –  зазначає Ольга Іващенко. –  Найкраще в цей час молитися. Наші пращури  закопували писанки у городі для багатого врожаю або клали у вулик. Навіть вішали в червоний кут в хаті, там де ікони. Тому до їх створення ставилися дуже трепетно.

За словами майстрині, кожна господиня напередодні свята Світлого Воскресіння може зробити писанку-оберіг і вкласти в неї прохання до Бога про відновлення миру та спокою в нашій країні. Ольга Іващенко впевнена, що це може зробити будь-яка людина. Вміти гарно малювати для цього не обов’язково, адже всі головні символи писанок досить прості у виконанні.

Юліанна Кокошко

Фото з відкритих джерел.

.

Слідкуйте за подіями в наших групах