У Дніпрі презентували артефакти, знайдені під час ремонту траси Н-31. Новости. Афиша Днепра

У Дніпрі презентували артефакти, знайдені під час ремонту траси Н-31

  • Категорія:
  • Новини

У Дніпрі презентували 1500 артефактів, знайдених під час “Великого будівництва”. Траса Н-31, яка проходить повз Дніпро, Царичанку, Кобеляки та Решетилівку, виявилася багатою на історичні знахідки. Розкопки, як, власне, будівництво, тривали протягом 2021 року, повідомляє “Дніпро TV”

У Службі автомобільтних доріг – археологічна виставка. Учасники експедиції разом із дорожниками розповідають про цікаві знахідки, на які натрапили під час будівництва Решетилівської траси.

Олександр Коломійцев, начальник служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області: Ми проводимо в рамках будівництва археологічне доследження за допомогою археологічної служби. Всі артефакти, які знаходяться на місці будівництва, описуються і передаються до музею”. 

Протягом року дорожники побудували 28 кілометрів 600 метрів нової траси. Археологи провели розкопки на площі 16 тисяч квадратних метрів, дослідили багатошарові поселення та фортифікаційні споруди. Знайшли більше 1,5 тисяч артефактів – від часів палеоліту до початку 20 століття.

Тесленко Дмитро, начальник Дніпровської археологічної експедиції: “Ми з таким подивом побачили, коли на поселенні доби пізньої бронзи – це період десь 15-14 століття до нашої ери – раптом виявилися поховання більш раннього часу. Тобто люди прийшли, і вони жили фактично на цвинтарі. Досліджуємо, наприклад, поховання дитини, а після цього нам антропологи кажуть, що ця дитина була вбита дерев’яної стрілою. Тобто діти гралися, і дуже необережно”.

Серед цікавих артефактів виставки – кременеві та кістяні знаряддя праці, прикраси від доби пізньої бронзи до наших днів. Кераміка представлена як найдавнішими ліпними посудинами, так і скляними виробами початку двадцятого століття.

“Виявили на поселенні Рудка 1. Це для того, щоб показувати, як воно було. Інша річ, що все це можна виміряти. Тобто перевести в інші величини і його вирівняти”

Ще фахівці розробили 3Д моделі місць проведення розкопок для того, щоб відвідувачі виставки мали змогу віртуально побувати у них.

Ярослав Ярошенко, науковий співробітник Дніпровської археологічної експедиції: “Перша функція таких – це показувати, розказувати людям, тому що, надягнувши маску, ви одразу все зрозумієте і побачите, як ви опинилися там декілька місяців тому. Друга функція такої технології – це суто наукова, тому що вона дозволяє уточнювати, і за допомогою технології лідар робити дуже точні вироби”.

Будвіництво дороги Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка триватиме увесь 2022 рік. Добудувати лишилося ще майже 30 кілометрів. Археологи говорять: завдяки цьому продовжуватимуться й дослідження території. Сподіваються знову натрапити на цікаві знахідки. Тим часом виставка артефактів, знайдених у 2021 році, триватиме до 20 лютого за адресою: вулиця Воскресенька, 24. У будівлі Служби автомобілних доріг.

Слідкуйте за подіями в наших групах