У Дніпрі презентували фільм "Шлях поколінь" про УПА і війну на Сході. Афіша Дніпра

У Дніпрі презентували фільм “Шлях поколінь” про УПА і війну на Сході

  • Категорія:
  • Новини

Вчора, 21 січня, у приміщенні Дніпропетровської ОДА відбулася прем’єра фільму “Шлях поколінь” українського режисера Михайла Ухмана. Фільм створений за реальними подіями. У кінострічці переплітаються дві сюжетні лінії, які показують часи боротьби УПА та сьогоднішню війну на Сході.

За сюжетом, головний герой фільму – київський хлопець, який живе звичайним життям та не визнає війну. Все змінюється, коли йому уві сні приходить воїн УПА. А за 2 місяці хлопець зустрічає друга, який повернувся з війни інвалідом. Це повністю змінює світогляд головного героя. Він залишає дружину і йде воювати.

Автор та продюсер фільму, Михайло Ухман – військовий журналіст та доброволець. Сценарій фільму він написав на основі реальних історій та показав у стрічці реальних людей. Автор показав, що українці-захисники у кожному з поколінь є сильними,  вміють боротися та перемагати.

Все почалося у 2017 році, коли я зустрівся з однією із героїнь цього фільму – Ганною Абрамчук на Волині. Коли ми почали писати сценарій про її історію, ми потягнулися до сучасної історії України – до війни на Сході. Над фільмом працювали разом з жителями Дніпра, розвідниками 74 ОРБ, а саме з Олегом Ляденко. Він планувався 2 роки тому як короткометражка. Але все змінювалося, тому зараз ми маємо повнометражний фільм“, – розповів режисер.

У фільмі знімалися як професійні актори, так і артисти театру та кіно-початківці, а також українські військові. Зйомки проходили у Києві, на Волині та у зоні бойових дій у Донецькій області.

Командир роти спеціальної розвідки Олег Ляденко (позивний “Халк”) зіграв у фільму одину із ролей. А саме командира роти, куди прибуває головний герой. Це його перша роль у кіно.

Сьогодні ми присутні на премєрі фільму Михайла Ухмана. Це дуже історичний, дуже потужний, дуже потрібний для наших нащадків кіно. У ньому показана боротьба українського народу за незалежнітсь минулого покоління і теперішнього“, – вважає Олег Ляденко.

Командир другої розвідувальної роти 74-го батальйону, Олександр Ставнов, допомагав команді з пошуком локацій для зйомок у зоні бойових дій.

Зйомки проходили безпосереднньо у районі проведення ООС. Хлопці до нас звернулися з проханням спочатку підшукати якусь локацію, яка б відповідала тематиці зйомки. Потім ми вже втягнулися і стали допомагати їм трошки більше. Було дуже мало часу на підготовку. Визначили термін 3-4 дні і більше його не можна було збільшувати. Потрібно було зняти багато матеріалу. Ми не мали заздалегідь певних локацій, ми їх шукали під час зйомок. Тому прийшлось навіть підганяти сценарій у ході зйомок. Але команда була злагоджена. Все у нас вийшло“, – розповів Олександр.

Заступниця директора департаменту соціальної політики, Юлія Дмитрова – модератор фільму. Це вже другий фільм режисера, який Юлія презентує у Дніпрі.

Це справді для мене честь. Цей фільм пов’язаний із нашою історією, з нашою війною, в якій беруть участь мої друзі. І у цьому фільмі знімаються мої друзі-військовослужбовці. Він історичний: показує історію Другої світової війни, показує визвольну боротьбу УПА за свободу українців та сьогодення – війну на сході України. Сьогодні я намагалася зібрати аудиторію, якій це буде цікаво. По-перше, це діти, які займаються у патріотичних гуртках, ліцеїсти, які виховуються у поколінні військових, курсанти університету внутрішніх справ, вчителі історії та захисту України. І, звичайно, це волонтери, ветерани, знайомі з цими військовими, з режисером. І їм небайдуже те, що відбувається у нашій країні” – розповіла Юлия Дмитрова.

Фільм знімався на гроші діаспори та небайдужих українців. Широкий прокат фільму в Україні планується восени цього року.

Слідкуйте за подіями в наших групах