У Дніпрі проходить унікальна виставка з артефактами “Дніпровського Стоунгенджу”

  • Категорія:
  • Новини

У Дніпрі з 10 по 19 лютого проходить благодійна археологічна виставка «Дніпровський Стоунгендж» – врятоване минуле». Її мета – зібрати кошти на допомогу ЗСУ та військовим медикам, передає «Наше місто».

Ця виставка проходить в приміщенні Служби автомобільних доріг в Дніпропетровській області.

«Це вже третя виставка ініційована Дніпровською археологічною експедицією. Коли йде будівництво траси і ми знаємо, що там є стоянка якогось поселення чи необхідно провести якесь археологічне дослідження, то ми залучаємо фахівців Дніпровської археологічної експедиції. Сьогодні в нас наявні артефакти, які були вилучені при будівництві дороги Н-31, а також під час розкопок на місці відомого «Дніпровського Стоунгенджа». Сьогоднішня виставка унікальна. Бо всі ці артефакти ми показуємо вперше. Потім їх передадуть на експертизу і коли вони з’являться на полицях музею – невідомо», – розповів начальник Служби автомобільних доріг в Дніпропетровській області Олександр Коломійцев.

Що цікавого можна побачити на виставці

  • Колекцію керамічних виробів від доби енеоліту та до войовничих сарматів.
  • Археологічні артефакти, колекцію кісток мамонтової фауни.
  • Добірку унікальних прикрас: намисто із кістяних пронизей доби ранньої бронзи, сережки та браслет із бісеру загадкової скіфської дівчини разом із рідкісною знахідкою бронзового дзеркала на дерев’яній підставці.
  • Побутові речі наших предків: бронзова голка, шило, прясло, скребки, кам’яні знаряддя праці та багато іншого.

«Дніпровський Стоунгендж» – це унікальна археологічна знахідка. Понад 5000 років тому для того, щоб збудувати цей монументальний комплекс, було використано близько 70 тон каміння та близько 40 тон ґрунту. Враховуючі сучасні умови кромлех законсервований аж до того моменту, поки його не буде музеєфіковано», – повідомив Дмитро Тесленко, начальник Дніпровської археологічної експедиції науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України».

Графік роботи виставки: 10 лютого – 19 лютого

понеділок – п’ятниця з 12:00 до 17:00

субота – неділя з 10:00 до 16:00

Місце проведення: м. Дніпро, вулиця Воскресенська, 24, 1 поверх.

Вхід на виставку за донат на допомогу військовим.

Фото Сергій Бараненко

Слідкуйте за подіями в наших групах