святкування 1030-річчя Хрещення Русі Афиша Днепра

У Дніпрі відзначили 1030-річчя Хрещення Русі церковними та світськими заходами

  • Категорія:
  • Новини

Минулої суботи у Дніпрі, на території Новобогородицької фортеці, що на Старій Самарі, відбулося святкування 1030-річчя Хрещення Русі. Цього року захід уперше провели у церковно-світському форматі.

«Цей день присвячений події, яка великою мірою визначила подальшу історію нашої землі та всього народу, сформувала, зокрема, і нас з вами», – зазначив Дмитро Каюк, директор комунального підприємства «Етнографічні парки Дніпра».

Розпочалося свято зі спільної молитви присутніх та священиків Української православної церкви Київського патріархату за Україну, наших воїнів та поранених, за мир на українській землі, а також за тих, хто втратив віру. За словами протоієрея Дмитра Поворотного, така ж молитва у цей час відбувалася і в Києві, на Володимирській гірці.

«Це – визначний день для нашого народу і держави. Мало яке свято ми відзначаємо вже понад тисячу років. І це не дарма. Якби це була якась пересічна подія, то її згадували б тільки історики та інші фахівці. А коли захід відбувається і в рамках церкви, і у світському форматі, то це і є ознакою саме непересічності цієї події», – зазначив Дмитро Поворотний, капелан Української православної церкви Київського патріархату.

Далі на присутніх чекало театралізоване дійство про прибуття човнів з воїнами, які принесли християнську віру та встановили хрест на нашій землі. Свою майстерність у лицарських боях показали представники клубу історичної реконструкції з Нової Каховки.

«Ми з чоловіком намагаємося відвідувати якомога більше таких заходів, залучати дітей до вивчення нашої історії, щоб вони розуміли, з чого все почалося і до чого ми йдемо. Побачити стилізовану реконструкцію минулих подій, на мою думку, – це найцікавіше, що може бути для дітей», – поділилася враженнями гостя заходу Ганна Моря.

Відвідувачі свята також мали змогу покататися на човнах і конях, взяти участь у майстер-класах, повправлятися з мечем, послухати святковий передзвін.

«Подобаються лицарські турніри, слов’янські мотиви. Приїхали подивитися на свято, покататися на кораблі. Не скажу, що надто релігійний, але стало цікаво взяти участь у святкуванні. Все дуже подобається», – розповів відвідувач Євгеній Росляков.

Увечері на гостей чекав виступ рок-гуртів та фаєр-шоу.

Слідкуйте за подіями в наших групах