Умер известный днепровский художник

  • Категорія:
  • Новини

Сегодня ушел из жизни известный днепровский художник. На на 76 году скончался настоящий патриот Украины, диссидент, майдановец, член Национального союза художников Украины, Заслуженный деятель искусств Украины Иван Иванович Шулик.

Выдающийся человек, вклад, которого в становление современной Украины неоценим. Он был одним из тех, кто поднимал флаг Украины возле горсовета Днепра. Об этой на своей странице написал днепровский журналист и писатель Фидель Сухонос.

Иван Шулик на фото второй справа

“Це світлина далекого вже нині 1991 року. Україна лише прокидається від летаргічного сну в складі Совєтського Союзу. Розбудити, на довгі десятиліття приспаний народ, беруться найбільш відважні та небайдужі. Серед них Іван Шулик ( другий справа) та українець з США Боголюб Свириденко ( крайній справа). Перший став ініціатором встановлення жовто –блакитного прапору 16-го липня 1991 року на театральній площі обласної столиці. Захід приурочили до першої річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України: того року цей день відзначали як День Незалежності. Тодішній голова крайового проводу Народного Руху, театральний художник Іван Шулик. Це він домовився про виготовлення щогли, знайшов тканину для пошиття прапора й вигадав, як непомітно підготувати подію під носом у прорадянської влади. Виставили цілодобову охорону біля прапора. Спершу чергувало близько пів сотні людей, але на четверту ніч їх залишилося тільки семеро. Тоді міліція відтіснила активістів, а комунальники зрізали щоглу .Уже наступного дня лідер Руху Іван Шулик розпочав двотижневе голодування під міськрадою. Серед вимог було надати приміщення Народному Руху, а також припинити переслідування всіх «неформальних громадських організацій». Влада погодилася на певні на поступки. Якраз у ці дні в тодішньому ще Дніпропетровську перебував разом з дружиною Світанною Свириденко відомий український громадський діяч з США Боголюб Свириденко. Він прийшов до міськради підтримати мужнього патріота. Таке моральне єднання українців по обидва боки океану в ті роки багато важило. Вже не має на цьому світі Боголюба Свириденко. Але своє довге життя він прожив не даремно. Здійснилася його мрія – побачити самостійну, не колоніальну Україну. Іван Шулик стільки зробив для того аби Україна таки відбулася! Однак, ті хто сьогодні набиває кишені під жовто-блакитним стягом і тризубом, навіть не згадують про цю жертовну постать” – написал он.

Искренние соболезнования всем родным и близким Ивана Ивановича.

Слідкуйте за подіями в наших групах