Унікальна книжкова колекція з’явилася у Дніпрі Афиша Днепра

Унікальна книжкова колекція з’явилася у Дніпрі

  • Категорія:
  • Новини

Нова партія книжок з унікальної приватної колекції Володимира Пилишенка приїхала до Дніпра. У 2019-му в місто передали п’ять тисяч примірників з його зібрання. Тепер до бібліотеки української діаспори імені сенатора Джона Маккейна доправили близько трьох тисяч одиниць рідкісної літератури, яку українець за походженням Володимир «Мірко» Пилишенко збирав упродовж усього життя, повідомляє “Дніпро.TV”

Цього разу в бібліотеку Маккейна прибули примірники, які минулоріч у Сполучених Штатах з колекції Володимира Пилишенка відбирали представники спеціальної комісії міської ради Дніпра. Спадок, який залишився після смерті видатного представника української діаспори.



Олександр Санжара, секретар Дніпровської міськради: «Віднайшли дуже багато примірників, які були видані в Україні до 1917 року, в Українській Народній Республіці, в еміграції. Там було декілька хвиль еміграції, в тому числі в Німеччині, практично на території всієї Європи, в Сполучених Штатах Америки, коли була величезна потужна діаспора».

За словами Олександра Санжари, переважно відібрали ті книжки, які не могли потрапити в руки українського читача за часів радянської влади через загрозу кримінального переслідування та навіть смертної кари.

Олександр Санжара, секретар Дніпровської міськради: «І ми розуміємо наскільки ці книжки важливі для розуміння української історії, для розуміння української еміграції. І тому сьогодні ці книжки, саме в роковини смерті «Мірка» Пилишенка, доправленні до бібліотеки Маккейна».

Тепер із книжками Пилишенка працюватимуть науковці. Друга партія – це відразу кілька тематичних добірок. По-перше – англомовні видання з історії та культури України, в тому числі примірники Гарвардського університету. Далі – література, яку видавали українці в німецьких таборах для переміщених осіб по завершенню війни. Також до бібліотеки потрапили й абсолютно унікальні пам’ятки.

Олег Репан, науковий співробітник музею історії Дніпра: «Є книги на івриті. Книги видані на початку 20-го століття. Ми будемо звертатися до наших друзів з інституту ТКУМА для того, щоб розібратися, що це за література».

У бібліотеці тепер можна ознайомитися зі свідченнями про Голодомор від наших земляків з Дніпропетровщини, які збирав американський конгрес. Восени 2019-го першим відвідувачем спеціалізованої бібліотеки української діаспори імені сенатора Маккейна став сам Володимир Пилишенко.

«Борису Альбертовичу, я, можливо, попрошу вас відкрити ці двері і вперше відкрити цю бібліотеку для відвідувачів? «Мірко», ти перший, заходь!»

Цю бібліотеку створили завдяки йому – «Мірку» Пилишенку. У 2018-му делегація з Дніпра на чолі з міським головою відвідала США. Тоді й відбулося знайомство Бориса Філатова та, як виявилося, власника неоціненної колекції. Впродовж життя Пилишенко назбирав тисячі книжок, газет та журналів, що видавалися українською діаспорою.

Олександр Санжара, секретар Дніпровської міськради: «Ми приїжджаємо додому до мірка Пилишенка, він там жив з дружиною. І все, що ми бачимо в тому будинку – це були книжки. Тобто ми зараз знаходимося в приміщенні, але тут, мабуть, в сотні разів менше, ніж вдома у «Мірка» Пилишенка».

Українець Пилишенко народився на Волині на початку 30-х років минулого століття. Під час Другої світової разом з батьками виїхав за кордон. Наприкінці 40-х з Європи родина переїхали у Сполучені Штати. Там хлопець ріс і навчався, у підсумку ставши художнім графіком, архтектором, а згодом і професором американського університету. Під час візиту дніпровської делегації, Пилишенко вирішив передати власну колекцію Дніпру.

Дар’я Біла, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради:
«Ця людина особисто у віці 84 роки приїжджала, щоб подивитися, місце обрати, куди ж саме переїдуть його книги. Ми відправляли йому безпосередньо дизайн, як буде виглядати бібліотека. Він ретельно відбирав, які саме книги переїдуть в першій партії. І проговорював, що він дарує не тільки книги – він свою душу сюди передає».

Колекція Пилишенка стала фундаментальною основою єдиної та, як кажуть у міськраді, вже в найближчому майбутньому – кращої бібліотеки діаспори у Європі.

Євген Хорошилов, начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради: «Я хочу сказати, що бібліотека української діаспори імені сенатора Джона Маккейна – це прототип, перша ластівка, перший пілотний проект саме «нової» бібліотеки. Бібліотеки, якій немає аналогів не тільки в Дніпрі, а навіть у всій Україні. Бібліотеки, яка має чітку ідеологію. Бібліотеки, яка має дуже цікавий і справді унікальний бібліотечний фонд».

«Мірко» – так видатного українця називали друзі. Він помер минулоріч, 8 лютого у Рочестері в США. Пилишенко казав: «Я не бібліотекар, однак маю його душу». Душу, яка, судячи з усього, назавжди залишиться у Дніпрі.

Слідкуйте за подіями в наших групах