Все що треба знати про дистанційну освіту у навчальних закладах Дніпра Афиша Днепра

Все що треба знати про дистанційну освіту у навчальних закладах Дніпра

  • Категорія:
  • Новини

Школи Дніпра через зростання кількості випадків захворювання на коронавірус перейшли на дистанційне навчання. Таке рішення ухвалила спеціальна комісія міськради Дніпра з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації природнього характеру місцевого рівня ще 3 лютого. Тоді ж у місті також був запроваджений “помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки, повідомляє “Дніпро ТV”

Дистанційну форму навчання запровадили у школах міста попередньо 9 лютого 2022 року у 5-11 класах. Учні молодшої школи продовжують відвідувати навчальні заклади. Проте, навчальні заклади мають закриватись, якщо на самоізоляції після контакту з пацієнтом із COVID-19 перебувають понад 50% учнів та персоналу. Також наголошується, що окремі класи можуть закрити, якщо більше ніж 20% дітей у класі хворіють на грип або ГРВІ. Водночас, дитячі садки працюють у звичайному режимі.

Станом на п’ятницю, 4 лютого статистика по місту наступна:

Захворюваність у закладах загальної середньої освіти:

·   усього хворіє 1450 учнів (1,41 %),

·   525 працівників (5,11 %)

·   усього перебуває на самоізоляції – 1127 класів

ГРВІ станом на 04.02.2022: хворіє 9 671 учні (9,40%); призупинено освітній процес по ГРВІ  у 444 класах.

Призупинено освітній процес через ГРВІ У 1-4 класах станом на 04.02.2022 у 4-х навчальних закладах:

·   СЗШ № 64,

·   СЗШ № 80,

·   НВК № 137,

·   НВК № 139

Освітній процес організовано з використанням технологій дистанційного навчання (1-4 класи), також станом на 04.02.2022 у 18 навчальних закладах:

СЗШ № 81, СЗШ № 23, СЗШ № 34, СЗШ № 25, СЗШ № 61, СЗШ № 49, НВК № 122, СЗШ № 101, СЗШ № 115, СЗШ № 83, СЗШ № 126, НВО № 28, СЗШ № 20, СЗШ № 16, НВК № 37, СЗШ № 91, СЗШ № 19, СЗШ № 97.

Перехід на дистанційне навчання, зумовлений пандемією, знову стає серйозним випробуванням для всіх учасників освітнього процесу – освітян, вчителів, учнів та їхніх батьків. Проте, за два роки пандемії навчальні заклади змогли швидко адаптуватись до нових реалій. І хоча дистанційне навчання не є заміною очного та ніколи не планувалось на довгострокову перспективу, воно може стати ефективним інструментом не тільки під час карантину.

Юлія Андруцька, викладач філологічних дисциплін та українознавства

«Наразі дистанційна форма навчання знову набирає нових обертів, на жаль, ми до сих пір побоюємося такого навчального процесу. Але чи все так страшно? Повірте, ні! Якщо правильно організувати навчальний процес!

У дистанційці є , звичайно, мінуси:

– відсутність повноцінної живої комунікації,

– відсутність Інтернету чи технічних засобів,

– неможливість прозоро оцінити студентів та учнів.

Але! Є плюси:

– постійна мультимедійна трансляція (презентація, відео, схеми, таблиці, фільми тощо)

– економія часу, мобільність,

– психологічно та фізично комфортні умови,

-доступність лекційних матеріалів(електронних підручників, методичок, посібників тощо),

-більш індивідуальний підхід до кожного зі студентів.

Точно скажу від себе: немає різниці як вчитися, якщо є бажання, то будуть знання!»

Психологи також наголошують, що дистанційна форма навчання має свої переваги. Під час онлайн-занять у здобувача освіти формується навичка самоосвіти, а це і саморегуляція, самосвідомість. Також посилюються вольові якості та когнітивна сфера в цілому. Процес дорослішання проходить легше при довірливому відношенню батьків до дитини під час дистанційного навчання. Найбільшою складністю залишається недостатня самодисципліна учнів, тут допоможуть поради спеціалістів.

Наталя Крошка, практичний психолог, кандидат психологічних наук

«Пропишіть на аркуші відповіді на такі запитання: чому вам важливо зробити те чи інше завдання? Що внаслідок цього ви отримаєте? Що втрачаєте, якщо не будете займатися? Таким чином, відповівши на прості запитання у людини формується внутрішня мотивація до навчання. З’являється розуміння та усвідомлення стосовно особистісного росту.»

Слід зауважити, що дуже важливим є і вік дитини під час дистанційної форми навчання. Враховуючи вікову психологію важливо пам’ятати, що для молодших школярів провідною є учбова діяльність, раннього юнацького віку – учбово-професійна діяльність. Принциповим для вікової психології є питання співвідношення навчання і розвитку особистості. Тож так ціно поєднувати навчання із розвитком особистості, і це можливо навіть при дистанційному навчанні.

Наталя Крошка, практичний психолог, кандидат психологічних наук

“Згідно з теорією Ж. Піаже, онтогенез психіки підпорядковується природному визріванню операцiональних структур, які, у свою чергу, формуються на основі предметно-життєвого досвіду дитини. Досвід дистанційного навчання своєрідний, але творчими зусиллями ми поступово підлаштовуємося та адаптуємося. Виходячи з цього, процес навчання має пристосовуватися до наявного, уже досягнутого рівня психічного розвитку дитини“.

Слідкуйте за подіями в наших групах