Жінки йтимуть в декрет пізніше: що варто знати дніпрянкам

  • Категорія:
  • Новини

Верховна Рада України ухвалила законопроект, згідно з яким жінки зможуть самостійно визначати початок декретної відпустки. А 26 липня президент Володимир Зеленський підписав цей документ.  Що зміниться повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на РБК-Україна.

Новий закон дозволяє вагітним жінкам, які працюють, за бажанням йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів.

Закон визначає право працюючих жінок у разі відсутності медичних протипоказань за власним бажанням починати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів. А фактично – працювати до самих пологів.

При цьому загальна тривалість відпустки не зміниться. Для прикладу: жінка зможе використовувати 10 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 116 днів після, а загальна тривалість відпустки залишиться незмінною – 126 днів.

У пояснювальній записці зазначається, що такий підхід враховує позиції та інтереси тих жінок, вагітність яких протікає без ускладнень і хочуть продовжувати працювати до пологів, а після народження дитини мати більше часу для її відновлення.

До ухвалення цього Закону вагітних жінок обов’язково відправляли у відпустку і вони не могли приймати рішення самостійно.

Слідкуйте за подіями в наших групах